Vertel eens…

Vertel eens...

Het thema van de Week van de Opvoeding 2021 is ‘Vertel eens…’ Een prachtig thema vind ik het. Het nodigt uit om een verhaal te vertellen, om met elkaar in gesprek te gaan of te luisteren naar een verhaal. Want: ieder mens hééft een verhaal. Niet iedereen heeft een spectaculair leven geleid, een grote ommezwaai meegemaakt, ontzettend moeilijke keuzes moeten maken… Maar iedereen heeft wél een verhaal over hoe je jouw dagelijkse leven leeft. En, als je gelovig bent, hoe je het leven met God vormgeeft. Ik geloof ook dat de (levens)verhalen van anderen onze eigen keuzes kunnen beïnvloeden en daarmee ook ons leven.

Een voorbeeld. In 2019 overleed mijn opa, de vader van mijn vader. Een ontzettend lieve en betrokken opa voor wie nooit iets teveel was. Ik hoor hem nog zeggen: ‘Schitterend’, kind. Schitterend’ en dan met van die twinkelogen erbij. Zo’n positieve, opgewekte man. Heerlijk. Hij was ook een gelovig man en hij vertelde ons regelmatig over de momenten in zijn leven waarin de leiding van God ervaren had. Mijn vader schreef dit jaar zijn levensverhaal, met name voor de kleinkinderen en achterkleinkinderen om ‘iets te laten zien en lezen over het leven van hun opa en overgrootvader’. Het is een prachtig boek geworden, met foto’s en allerlei verhalen en herinneringen.

Ik kijk en lees er graag in het boek. Vooral denk ik omdat ik het mooi vind om te lezen hoe opa trouw was in het dagelijkse, in het kleine. Hij bad elke dag, zorgde ervoor dat alle kinderen en kleinkinderen (dat zijn er veel) elke week bij naam in zijn gebed werden genoemd, las zijn Bijbel, genoot zichtbaar van Gods schepping en hij hielp anderen waar hij kon. Hij maakte uiteraard ook fouten in zijn leven. Maar zijn verhaal is wel een verhaal van een man die tijdens zijn leven getuigde van zijn geloof én die daarmee zijn hele levensverhaal maakte tot een prachtig verhaal over Gods liefde. Het verhaal van opa is een verhaal dat mij op mijn beurt weer inspireert en motiveert om trouw te zijn in het dagelijkse en om Gods liefde door te geven… onder andere via mijn bijdrage aan De Wonderwolk. 

Kortom, een prachtig thema dus ‘Vertel eens…’ en een waardevolle vraag om eens aan een ander te stellen. Want wie weet wordt het verhaal van die ander ook een deel van jouw eigen levensverhaal.

Marijke is getrouwd met Bram en heeft twee kinderen, Timme (bijna 5) en Mare (2).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *