Regenboogreeks

Als (Christelijk) kinderboekenschrijfster heb ik de afgelopen jaren voor veel gezinnen op maat gemaakte prentenboeken geschreven en geïllustreerd, omdat de thema’s die zij zochten niet verkrijgbaar waren in de boekhandel. Onder andere over rouwverwerking, bijvoorbeeld om het overlijden van een opa, oma, ouder, vriendje of zusje aan jonge kinderen (tussen 1 en 6 jaar) uit te leggen. Maar ook om scheiding bespreekbaar te maken en te praten over een miskraam/stilgeboorte of een vroeggeboorte.

Deze thema’s heb ik inmiddels uitgewerkt tot prentenboeken die nu ook in de boekhandel verkrijgbaar zijn in de vorm van de Regenboogreeks.

Ik hoop dat deze boeken tot steun kunnen zijn voor gezinnen die in deze situaties verkeren. Dat kan natuurlijk alleen als deze gezinnen ook weten van het bestaan van deze prentenboeken.

  1. Ik krijg twee huizen

Het prentenboek telt 28 pagina’s. Kinderen rouwen in verschillende vormen en situaties. Ook als ouders gaan scheiden, is dat voor kinderen (vaak) een groot verlies. Een kind merkt vooral de sfeer in huis, pikt de spanningen op en lijdt onder de veranderingen. Zijn vertrouwde thuis is opeens helemaal anders geworden en vaste structuren veranderen of verdwijnen. Het prentenboek Ik krijg twee huizen helpt kinderen om te gaan met het verdriet van een scheiding.

De tekst blijft dicht bij de beleving van kinderen. Vanuit de ik-persoon, een jongetje, wordt verteld wat het betekent als papa en mama niet langer van elkaar houden.

Ik krijg twee huizen biedt ouders/verzorgers een handvat bij het uitleggen van een scheiding en de emoties van een kind te benoemen. Het is belangrijk dat een kind steeds weet dat zijn vader en moeder altijd van hem/haar blijven houden, dit boekje verwoord dat heel mooi. Ondanks het zware thema kunnen kinderen genieten van de vriendelijke, vrolijke prenten.

Ik krijg twee huizen staat geregistreerd onder ISBN 978-90-825852-7-8. De NUR code is 273. De verkoopprijs bedraagt per boek €12,95.

ik krijg twee huizen_Tekengebied 1
  1. Mijn vriend woont bij de Heer

Het overlijden van een ouder iemand kunnen we kinderen vaak nog redelijk uitleggen, maar wat als er een jong vriendje overlijdt?

Mijn vriend woont bij de Heer is een op rijm geschreven boekje met gekleurde prenten waarin het verlies van een vriendje wordt besproken.

“Ik had eens een vriendje,
een vriendje zoals jij.
Hij was heel lief en grappig.
Beste vrienden waren wij! Maar op een dag kwam hij niet meer.
Dat vond ik toch zo gek!
Mijn mama kuste mij en zei:
“Tim is naar een andere plek.”

Het prentenboek telt 28 pagina’s.

Mijn vriend woont bij de Heer staat geregistreerd onder ISBN 978-90-830455-2-8. De NUR code is 273. De verkoopprijs bedraagt per boek €12,95.

Mijn vriend woont bij de Heer_Tekengebied 1
  1. Mijn oma is naar de hemel.

Wanneer iemand overlijdt is dat heel erg verdrietig. Bij kinderen komen er veel vragen boven. Want wat is doodgaan? Wat gebeurt er daarna met je? Wat is de hemel? En hoe ga je om met het verdriet wat je voelt?

Mijn oma is naar de hemel is een prachtig, troostrijk, op rijm geschreven prentenboek over het verlies van een oma.

“Mama huilt zacht.
Ik huil met haar mee.
Ik vraag of oma nog wakker wordt.
Maar verdrietig zegt ze: ‘Nee.’ Oma is naar de hemel.
Op aarde zien we haar niet meer.
Maar in de hemel denkt zij aan ons.
En kijkt zij op ons neer.”

Het prentenboek telt 32 pagina’s. Het boek laat kinderen kennismaken met de dood en de rituelen die erbij horen en geeft kinderen een beeld bij de hemel.

Mijn oma is naar de hemel staat geregistreerd onder ISBN 978-90-830455-3-5. De NUR code is 273. De verkoopprijs bedraagt per boek €12,95.

oma is naar de hemel_Tekengebied 1
  1. Mijn opa is naar de hemel.

De opa versie van het boek “Mijn oma in naar de hemel” (beschreven onder 3).

Mijn opa is naar de hemel staat geregistreerd onder ISBN 978-90-830455-4-2. De NUR code is 273.

De verkoopprijs bedraagt per boek €12,95.

mijn opa is naar de hemel_Tekengebied 1
  1. Papa is naar de hemel

Wanneer een ouder plotseling overlijdt, staat de wereld van een kind op z’n kop.

“Op een dag komt papa niet thuis uit zijn werk.
Waar blijft hij? Waarom komen opa en oma?
En waarom huilen ze?
Mama vertelt dat papa is doodgegaan.
Hij is naar God in de hemel.
De hemel is heel mooi, met veel kleuren en veel licht.
Maar ik vind het helemaal niet leuk dat papa weg is.”

Het prentenboek Papa is naar de hemel helpt kinderen de verschillende emoties en gebeurtenissen een plek te geven.

Het prentenboek telt 32 pagina’s. Het boek laat kinderen kennismaken met de dood en de rituelen die erbij horen en geeft kinderen een beeld bij de hemel.

Papa is naar de hemel staat geregistreerd onder ISBN 978-90-830455-5-9. De NUR code is 273. De verkoopprijs bedraagt per boek €12,95.

 

Papa is naar de hemel_Tekengebied 1
  1. Mijn opa is een foto

Niet alle kinderen groeien op met 2 opa’s en 2 oma’s.

Het komt veel voor dat een opa of oma al overleden was voordat het kind geboren werd. Hoe een kind omgaat met een familielid dat hij/zij niet gekend heeft, hangt af van hoe de ouders er mee omgaan.

Het is niet gek als er vragen komen zoals: Waar is opa? Waar is de hemel? Wat doe je in de hemel?

In het prentenboek Mijn opa is een foto wordt uitgelegd wie de opa op de foto op oma’s vensterbank is, dat hij overleden is en dat hij nu in dehemel is. Het verdriet van oma komt naar voren, maar ook het mooie van in de hemel zijn.

Met dit prentenboek kan dood en gemis bespreekbaar worden gemaakt en gesproken worden over de hemel. Ook kan je uitleg geven over familieverbanden en kan je een kind vast voorbereiden op een moment waarbij verlies van dichterbij meegemaakt gaat worden.

Het prentenboek Mijn opa is een foto telt 32 pagina’s. Het boek laat kinderen kennismaken met de dood en de rituelen die erbij horen en geeft kinderen een beeld bij de hemel.

Mijn opa is een foto staat geregistreerd onder ISBN 978-90-830455-1-1. De NUR code is 273. De verkoopprijs bedraagt per boek €12,95.

mijn opa is een foto_Tekengebied 1
  1. Papa is ziek

Als een ouder geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte volgt er voor het hele gezin een heftige periode. Het kind daarin begeleiden terwijl de ouder het zelf ook moeilijk heeft, is erg zwaar.

Met dit prentenboek hopen we ouders te helpen om open en eerlijk met het kind te praten over de ziekte. In simpele taal en gekleurde prenten wordt verteld wat er aan de hand is, wat er gaat gebeuren en wat het kind ervan kan merken.

Toch blijft het boek luchtig en biedt het hoop en troost.

Niemand weet of papa beter wordt.
Dat vind ik best eng.
Daarom bidt papa veel met mij.
Hij zegt dat God altijd luistert.
Hij weet wat het beste is
en daarom komt het altijd goed.
Ook als er dingen gebeuren die heel verdrietig zijn.

Het prentenboek Papa is ziek telt 36 pagina’s. Het boek laat kinderen kennismaken met de dood en de rituelen die erbij horen en geeft kinderen een beeld bij de hemel.

Papa is ziek staat geregistreerd onder ISBN 978-90-830455-6-6. De NUR code is 273. De verkoopprijs bedraagt per boek €12,95.

papa is ziek_Tekengebied 1
  1. Mama is ziek

De mama versie van het prentenboek Papa is ziek (beschreven onder 7). Mama is ziek helpt ouders en kinderen samen praten over borstkanker. In simpele taal en gekleurde prenten wordt verteld wat er aan de hand is, wat er gaat gebeuren en wat het kind ervan kan merken.

Toch blijft het boek luchtig en biedt het hoop en troost. Het einde van het boek blijft open.

Niemand weet of mama beter wordt.
Dat vind ik best eng.
Daarom bidt mama veel met mij.
Ze zegt dat God altijd luistert.
Hij weet wat het beste is
en daarom komt het altijd goed.
Ook als er dingen gebeuren die heel verdrietig zijn.

Het prentenboek Mama is ziek telt 32 pagina’s. Het boek laat kinderen kennismaken met de dood en de rituelen die erbij horen en geeft kinderen een beeld bij de hemel.

Mama a is ziek staat geregistreerd onder ISBN 978-90-825852-8-5. De NUR code is 273. De verkoopprijs bedraagt per boek €12,95.

mama is ziek_Tekengebied 1
  1. Mijn broertje is te klein
Een vroeggeboorte betekent vaak een erg onzekere periode voor de ouders en de baby.
Maar ook grotere broers/zussen maken in deze periode heel wat mee.
Dit prentenboek biedt in eenvoudige taal en vrolijk gekleurde prenten hoop en troost in vragen en onzekerheden van broertjes en zusjes. In mama’s buik groeit een baby.
Ik krijg een broertje.
Dat vind ik heel erg leuk.
Maar op een dag heeft mama pijn in haar buik.
De baby komt, maar het is nog veel te vroeg.
Mijn broertje is nu heel klein.
Hoe zal het verder gaan.

 Het prentenboek Mijn broertje is te klein telt 32 pagina’s. Het boek laat kinderen kennismaken met de dood en de rituelen die erbij horen en geeft kinderen een beeld bij de hemel.

Mijn broertje is te klein staat geregistreerd onder ISBN 978-90-825852-9-2. De NUR code is 273. De verkoopprijs bedraagt per boek €12,95.

 

mijn broertje is te klein_Tekengebied 1
  1. Een zusje in de hemel

Als een moeder hoort dat de baby in haar buik is overleden, stort vaak haar hele wereld in. Alles waar ze zo naar had uitgekeken is opeens weg. Ook broertjes en zusje die verwachtingsvol uitkeken naar hun nieuwe broertje of zusje, worden geconfronteerd met verdriet en rouw. Toch zal het overleden broertje of zusje altijd een deel uitmaken van het gezin.

Het prentenboek Een zusje in de hemel  helpt om in eenvoudige taal en met hoopvolle prenten met jonge kinderen te praten over een miskraam/stilgeboorte. 

Mijn zusje groeide in de buik van mama,
net als wij dat hebben gedaan.
Ze leefde niet, maar was dood.
Toch bleef ze ook bestaan.

Het prentenboek Een zusje in de hemel telt 32 pagina’s. Het boek laat kinderen kennismaken met de dood en de rituelen die erbij horen en geeft kinderen een beeld bij de hemel.

Een zusje in de hemel staat geregistreerd onder ISBN 978-90-830455-0-4. De NUR code is 273. De verkoopprijs bedraagt per boek €12,95.

Een zusje in de hemel_Tekengebied 1