Recept broodhaantjes

Recept broodhaantjes

Voor mij is Pasen het belangrijkste feest van ons geloof. Met Pasen gedenken wij dat Jezus Christus is opgestaan. De Stille Week daaraan voorafgaand is de laatste week van de Veertigdagentijd. Deze week begint over twee nachtjes op Palmzondag. Op Palmzondag wordt de intocht van Jezus met palmtakken in Jeruzalem herdacht. De vele pelgrims, die vanwege Pesach, het joodse feest van de ongezuurde broden (ook wel joods Pasen genoemd) in de stad waren, verwelkomden hem met palmtakken. Een mooie (katholieke) traditie vind ik het maken van Palmpaasstokken met broodhaantjes. Doe jij dit jaar ook mee? Hieronder vind je een heerlijk recept voor twee Broodhaantjes. Eentje voor jezelf en eentje voor je buurman/vrouw 😊.

Natuurlijk kun je ook lekkere broodhaantjes halen bij de bakker en die op een mooi versierde stok plaatsen.

Recept voor 2 broodhaantjes. Eentje voor jezelf en eentje voor je buurman/vrouw 😊

Ingrediënten

 • 125 gram bloem (gezeefd) en een beetje extra om te kneden
 • snufje gist
 • snufje zout
 • theelepel suiker
 • 10 gram roomboter of plantaardige margarine
 • 60 ml lauwwarme melk
 • 2 krenten (voor de oogjes)
 • 1 ei

Recept

 1. Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuil.
 2. Los de gist op in de lauwwarme melk
 3. Schenk het gistmengsel in de kuil.
 4. Roer voorzichtig het gistmengsel met wat bloem samen tot een papperig beslag. Zorg ervoor dat je aan de zijkanten van de kom nog een “muurtje” van droge bloem hebt.
 5. Snij de roomboter of margarine in dunne plakjes en leg deze op je bloem-gist papje.
 6. Strooi voorzichtig zout en suiker langs de randen van de kom op de droge bloem. Let bij het toevoegen van het zout dat het niet in het gistmengsel terecht komt. Zout en gist zijn geen vriendjes. Zout zorgt ervoor dat de gist doodgaat en dan zal het deeg niet meer goed rijzen.
 7. Laat het mengsel nu 15 minuten staan. Na 15 minuten zijn kleine bubbels ontstaan in het gistmengsel. (Mooie tijd om samen met je kind te praten over Palmpasen)
 8. Gebruik een houten pollepel om het deeg nu goed te roeren tot een geheel.
 9. Strooi wat bloem op je werkblad, zodat het deeg niet gaat vastplakken. Kneed totdat het deeg soepel is geworden en vorm het deeg tot een deegbal.
 10. Het grote wachten begint. Leg de deegbal in een kom en bedek met plastic folie. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg rijzen. Het duurt ongeveer een uur of totdat het deeg in volume is verdubbeld. Dit is de 1e rijs. (Ook in de Bijbel moesten mensen vaak wachten. Denk bijvoorbeeld aan Abraham en Sarah)
 11. Neem de deegbal uit de kom en leg het op het werkblad. Snijd het deeg in 2 gelijke stukken.
 12. Rol van elk stuk een langwerpige deegrol van ongeveer 20 cm lang. De ene kant van de deegrol moet iets dikker zijn dan de andere kant.
 13. Vorm het haantje. Leuk is om met een schaar veren, kam en een bek er in te knippen.
 14. Nog even een krentje er in voor het oog van het haantje.
 15. Leg de haantjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek de bakplaat met plastic folie en laat de haantjes op een warme plek rijzen. Laat de haantjes een uur rijzen of totdat ze in volume verdubbeld zijn. Dit is de 2e rijs. (Wachten kan soms best moeilijk zijn, Jona wachtte drie dagen in de vis tot hij weer aan land werd gespuugd. Weet jij wat Jona in die drie dagen deed?)
 16. Bestrijk de haantjes met het geklutst ei.
 17. Bak de haantjes in 20-25 min gaar in oven op 225 C.
 18. Als de haantjes goudbruin zijn haal je ze uit de oven. Laat de paashaantjes op een rek afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn.
 19. Bewaar de paashaantjes in een plastic zak totdat je klaar bent om ze op te eten of te gebruiken als versiering voor de palmpaasstok. En vergeet er niet eentje weg te geven!
Aisha Meel, oprichtster van de Wonderwolk. Moeder van 3 prachtige kids (Livia (7), Joëlle (5) en Timeon (4)), creatieveling met een doctoraat in de Medische wetenschappen (waar ze niks meer mee doet), maar vooral vurig verlangend naar Gods liefde en nabijheid. Haar wens is om zoveel mogelijk kinderen en ouders dichterbij God te brengen.

Aisha Meel, oprichtster van de Wonderwolk.
Moeder van 3 prachtige kids (Livia (7), Joëlle (6) en Timeon (4)), creatieveling met een doctoraat in de Medische wetenschappen (waar ze niks meer mee doet), maar vooral vurig verlangend naar Gods liefde en nabijheid. Haar wens is om zoveel mogelijk kinderen en ouders dichterbij God te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *