Op reis: Gods liefde delen in de zomer!

Op reis: Gods liefde delen in de zomer!

De zomervakantie staat weer voor de deur! Het is een beetje een cliché, maar wat gaat zo’n schooljaar ontzettend hard. En de kinderen zijn ook weer centimeters gegroeid… Heb je al een idee hoe jij de komende zomerweken inricht? Zie je er tegenop of geniet je juist altijd van deze periode? We hopen het laatste en met name dat je samen met je kind kunt genieten van Gods liefde, door de schepping en de Bijbel heen. Een paar tips voor jou voor deze zomer!

Op reis met Abraham en Ruth
‘Op reis’ is een herkenbaar thema voor je kind. Misschien gaan jullie deze zomer wel op reis naar een ander land of ga je dagjes uit. Ga je dan met de auto, de fiets of met het vliegtuig? En slaap je dan in een hotel of bij opa en oma op zolder? Leuk om met je kind te bespreken. En eigenlijk maak je elke dag wel een reis, toch? Ook al ga je alleen maar op de step naar de supermarkt om een pak vla te kopen…

In de Bijbel staan de verhalen van Abraham en Ruth. Zij gingen ook op reis. Niet voor een dag of een week, maar ze gingen allebei wonen op een plek die ze helemaal niet kenden. Ontzettend spannend natuurlijk, maar ze waren er ook van overtuigd dat God met hen mee ging. Neem deze zomer eens de tijd om met je kinderen deze verhalen te lezen, bijvoorbeeld uit de Wonderwolk Peuterbijbel of uit een andere Bijbel die geschikt is voor en geliefd is bij je kind. Of laat je kind de verhalen kijken op ons YouTube-kanaal en praat samen over ‘op reis gaan met God’. Hij gaat altijd met je mee. Waar je ook heen gaat en wat je ook doet. 

Knutsel maar raak
Waar peuters en kleuters ontzettend van kunnen genieten, is knutselen en kleuren. Het is daarnaast ook gewoon goed voor je kind, want knutselen stimuleert de fijne motoriek en is een geweldige manier om de creativiteit en fantasie van je kind te ontwikkelen. Je kind kan zijn eigen ideeën tot leven brengen. 

Dus vul de voorraad knutselspullen aan met wat mooie viltstiften, vouwblaadjes, potloden, knijpers en ijsstokjes en laat je kind lekker z’n gang gaan. Leuk om te doen: spaar dozen op. Veel kinderen zijn gek op knutselen met dozen. Dit worden auto’s, vliegtuigen, boten, tv’s of zelfs een dier. Ook leuk: ons zomerdoeboek. Een lekker dik zomerdoeboek van 42 pagina’s vol puzzels, letter- en cijferopdrachten, kleurplaten, verhalen (Abraham en Ruth) en spelletjes. 


Geniet van de schepping
Niets is zo wonderlijk en prachtig als Gods schepping. Geniet in de zomer van de zon op je huid en van de frisheid van de regen die ongetwijfeld gaat vallen. Kijk samen met je kind naar de wolken en praat over de hemel, het huis van God, en over de dieren die je in de wolken ziet en die God zo bijzonder heeft gemaakt. Pluk samen bloemen die je vervolgens droogt onder een stapel boeken of met een bloemenpers. Leer je kind over dankbaarheid – blij zijn met alles dat God geeft. Ook als het gaat regenen in de vakantie of als het maken van vriendjes camping wat moeizaam gaat. Bespreek de goede dingen die elke dag gebeuren: het eten en drinken dat je hebt, een kleurplaat die mooi gelukt is, een knuffel van papa, een spelletjes met mama… Elke dag heeft iets moois.

Rust, reinheid…
De zomerperiode omvat veel weken en de kans bestaat dat de vakantie daarom onoverzichtelijk wordt voor je kind. Aan de ene kant lekker om een lange periode even minder te moeten en niet aan de structuur van school en alles eromheen vast te zitten. Aan de andere kant is ritme en structuur nu eenmaal goed voor je kind en verlangen veel kinderen naar overzicht in de dagen. Een manier om dit te kunnen doen, is een aftelkalender. Maak er zelf eentje met alle weken erop en wat er gaat gebeuren of download er hier eentje van ons

Tot slot willen we je graag voor deze zomer de zegen meegeven uit Numeri: ‘Moge de Heer u zegenen en u beschermen, moge de Heer het licht van zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn, moge de Heer u zijn gelaat toewenden en u vrede geven.’

Een gezegende zomer!