Gods liefde delen met je baby

Gods liefde delen met je baby

Vandaag is het Valentijnsdag. Een dag om elkaar te zeggen: ik hou van je.
Wat hou ik intens veel van mijn kinderen, al sinds ze in mijn buik groeiden. Ik herinner het me als de dag van gisteren, maar wat lijkt het ook alweer lang geleden… de tijd dat mijn jongens baby waren. De lachende gezichtjes, onderzoekende knulletjes, trotse kereltjes. Als ik eraan terugdenk, krijg ik weer een lach op m’n gezicht. Gods schepping zo dichtbij. Zijn unieke creaties, mensen die Hij al kende toen ze nog in mijn buik zaten. Wat een wonder!

Mijn verlangen

Nu zijn ze alweer 7, 10, 12 en 14 jaar oud. Maar wat een geschenk… in april hoop ik opnieuw moeder te worden. Opnieuw het wonder van nieuw leven mee te mogen maken… ik dank God daarvoor.

Mijn diepste verlangen is dat mijn kinderen God mogen leren kennen als hun hemelse Vader. Dat ze zelf Jezus zullen volgen. Ik kan hen het geloof niet geven. Ik kan hen het geloof wel vóórleven. Hoe ik dat doe? Door hen te vertellen Wie God voor mij is. Door hen te laten zien hoe ik zelf met Jezus leef. En vooral… door te bidden dat God door mij heen zal werken. Want als het van mij zou afhangen, zou alles wat ik doe zo weinig waarde hebben.

Wat is het mooi dat ik samen met mijn kinderen het geloof mag beleven. Nu ze groter zijn, maar ook toen ze jonger waren, zelfs toen ze nog maar net waren geboren. Je geloof beleven met je baby… misschien vraag je je af: ‘Kan dat? Moet dat? Hoe doe je dat?’

Graag deel ik een aantal tips met je.

  1. Hoe kijk jij naar je baby? God heeft jouw baby prachtig gemaakt, hij is uniek, een geschenk van God. God houdt nog meer van hem dan jij… kun je je dat voorstellen?! Als je op deze manier naar je baby kijkt, merk je iets van Gods grote liefde voor hem en dat zal jouw baby ook weer ervaren.
  2. Hoe leef jij met God? Ben je je ervan bewust dat Hij overal bij is? Met een baby heb je veel intense momenten. Samen lachen om een kiekeboe-spelletje. Gekke geluidjes maken. Maar ook: de gebroken nachten met weinig slaap. De huilbuien die soms oneindig lang lijken te duren. Je leven is waarschijnlijk vol en druk. Realiseer je: God is erbij, altijd! Als je je daarvan bewust bent, heb je meer tijd met God en je kindje dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Dat verandert jou en je baby zal dit ook ervaren.
  3. Het leven van een baby is een grote ontdekkingsreis. Je baby ontdekt Gods wereld en jij mag met hem mee als zijn reisleider! Hoe mooi is dat?!
  4. Baby’s zijn heel gevoelig voor sfeer. Als jij je baby op een liefdevolle manier benadert, laat je daarin Gods liefde aan je kindje zien.
  5. Baby’s houden van vaste rituelen. In die rituelen kun je vaste liedjes of boekjes terug laten komen. Je kunt bijvoorbeeld een zegenliedje voor je kind zingen, elke keer als hij gaat slapen. Herhaling is heel fijn voor een baby, dus zing of lees vaak hetzelfde.
  6. Baby’s kunnen zelf nog niet praten, maar wel woorden herkennen. Als je Jezus’ naam vaak noemt, wordt de klank bekend en zal dat zo blijven als je kindje ouder wordt.
  7. In Bijbelverhalen zitten vaak elementen die heel jonge kinderen aanspreken. Dieren en de natuur bijvoorbeeld. Lees gerust Bijbelverhalen voor uit een Bijbels boek of kinderbijbel, met korte, eenvoudige teksten. Je baby begrijpt veel nog niet maar dat is niet erg. Je legt een fundament en bouwt daarop voort als je kindje ouder wordt. Je omgeeft je baby met woorden van God, met Zijn waarheid en liefde.

Weet je wat ik zo mooi vind? Het hangt niet van mij af of mijn baby goed terecht komt. God geeft me niet een waslijst met extra taken die ik moet doen om een goede (geloofs)opvoeder te zijn. Hij vraagt mij om me open te stellen voor Zijn liefde, voor het werk dat Hij door mij wil doen. Als ik Zijn Geest de ruimte geef in mijn leven, mag ik het geloof BELEVEN, samen met mijn baby!

Samen op ontdekkingsreis

Wil jij graag meer leren over de geloofsontwikkeling van baby’s en nog meer tips hierover lezen? Lees dan het boek Samen op ontdekkingsreisMet je kind God steeds beter leren kennen. Een fantastisch boek voor ouders vol praktische tips en bemoedigende woorden.

Adriëlle Schouten, oprichtster van Zing in de Kring.
Moeder van vier levenslustige zoons (Joël (14), Micha (12), Jefta (10) en Gideon (7)) en een dochter-on-the-way.
Achtergrond als juf en orthopedagoog. Schrijft Bijbelse liedjes voor jonge kinderen en verlangt ernaar om kinderen door muziek en spel Gods liefde te laten ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *