Met je kind praten over Jezus opstanding

Met je kind praten over Jezus opstanding

Timeon komt thuis uit school. ‘Mama, mama, ik heb een liedje geleerd. Wil je het horen?’ Uit volle borst zingt hij De steen is weg.. foetsie! Daarna moet ik hem op spotify nog 10x draaien en dansen en zingen we allemaal mee.

Ja, lieverd, de steen is weg. Jezus leeft!

De afgelopen weken heb ik een aantal workshops online mogen geven voor kerken en kinderdagverblijven. Wat geweldig om te zien dat er zoveel mensen zijn met een passie in hun hart om hun geloof te delen met kinderen. Vaak kwam de vraag naar boven hoe praat je nou over de kruisiging? Is dat niet te heftig om te vertellen? En de opstanding? Hoe leg je nou uit dat Jezus eerst dood was en toen weer levend?

Zelf heb ik erg gevoelige kinderen in huis. De dood, ziekte en pijn zijn geen thema’s waarover we normaal gesproken gemakkelijk praten. De heftigheid brengt ze dagen van slag. Maar als het om God gaat, om Jezus, heb ik gemerkt dat dat anders is. God is God. Hij is almachtig. Hij is alles. En het geloof van mijn kinderen is daarin nog puurder dan dat van mij als volwassene. Zij weten dat bij God alles mogelijk is. Dus ik vertel ze over het kruis, ik vertel ze over het sterven (wel zonder bloed) én ik vertel ze dat God de winnaar was. Hij overwon de dood. Hij leeft en daarom zal Hij altijd bij ons kunnen zijn. En natuurlijk stellen ze vragen. En soms heb ik er geen antwoord op, behalve dat God God is en voor Hem is alles mogelijk.

Vind jij het moeilijk om te vertellen over de kruisiging en de opstanding? Kijk eens naar je eigen hart en naar wat je zelf gelooft? Heb je misschien zelf vraagtekens? Bedenk wat je zelf graag wilt meegeven aan je kinderen deze paasdagen, welke platen (uit bijvoorbeeld de kinderbijbel) kunnen je daarbij helpen. De ene Bijbel vertoont veel heftigere platen dan de ander. Zoek iets uit wat past bij jou en je kind. Gebruik woorden die passen bij de beleefwereld van je kind. Is je kind meer een knutselaar? Maak dan een mooie paastuin met het lege graf. Blijf vooral dicht bij jezelf en dicht bij je kind. En bedenk, ieder zaadje dat je plant is er eentje. Al noem je alleen Zijn Naam, dan al wordt God verheerlijkt in het leven van jouw kindje.

Aisha Meel, oprichtster van de Wonderwolk. Moeder van 3 prachtige kids (Livia (7), Joëlle (5) en Timeon (4)), creatieveling met een doctoraat in de Medische wetenschappen (waar ze niks meer mee doet), maar vooral vurig verlangend naar Gods liefde en nabijheid. Haar wens is om zoveel mogelijk kinderen en ouders dichterbij God te brengen.

Aisha Meel, oprichtster van de Wonderwolk.
Moeder van 3 prachtige kids (Livia (7), Joëlle (5) en Timeon (4)), creatieveling met een doctoraat in de Medische wetenschappen (waar ze niks meer mee doet), maar vooral vurig verlangend naar Gods liefde en nabijheid. Haar wens is om zoveel mogelijk kinderen en ouders dichterbij God te brengen.

Vertelkaarten Pasen

Met deze 7 kaartjes vertel je elke dag een stukje van het Paasverhaal in de week voor (stille week) of na Pasen. De kaartjes zijn geschikt voor kinderen tussen de 1 en 9 jaar en kunnen worden gebruikt om met elkaar, als gezin of schoolklas, toe te leven naar Pasen. Elke kaartje bestaat uit een aansprekende afbeelding en een korte tekst. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *