Halloween

Jezus nam opnieuw het woord. Hij zei: ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie Mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.’ Johannes 8 vers 12

Op 31 oktober is het Halloween, een feest dat de laatste jaren in ons land in omvang is toegenomen. We horen steeds meer van onze volgers dat Halloween in hun omgeving wordt gevierd en dat ze hier moeite mee hebben. En dan vooral met de vraag: wil ik wel dat mijn kinderen met Halloween in aanraking komen?

Wat wil je jouw kinderen meegeven?

Mocht jij met deze vraag rondlopen, dan is het volgens ons belangrijk om je meer in het feest te verdiepen. Waar komt het vandaan, wat houdt het in en wat willen de mensen in jouw omgeving met het feest bereiken? Bid, vraag God om wijsheid en probeer voor jezelf een standpunt te vormen. Wat vind jij er nou van? Wat wil je jouw kinderen meegeven en past Halloween hierin? Het is sowieso belangrijk dat je weet waarom je iets wel of niet goedkeurt. Dan kun je het ook uitleggen aan je kinderen en kunnen zij het ook begrijpen. Onderaan deze pagina vind je meer achtergrond informatie over Halloween.

Gods liefde delen

Wij vinden het mooi – hoe je ook staat in het onderwerp – om tijdens Halloween de liefde van God uit te dragen. Jezus kwam om het licht te geven. Komen er kinderen voor trick or treat? Gebruik dit moment om hen iets mee te geven van Gods liefde!

Gratis downloads

Gerdien, onze vrijwilliger, heeft zich verdiept in Halloween en ze heeft een sterk verlangen om juist tijdens Halloween het Licht te verspreiden. Ze heeft knutsels gemaakt die we gratis voor jou hier neerzetten.

Lollykaartjes


Glowstick-kaartjes


Deurposter/kleurplaat

Prentenboekje

Voor (opvoeders van) jonge kinderen maakte Gerdien een digitaal prentenboekje dat kan helpen om meer uitleg te geven aan kinderen over Halloween. Gerdien knutselde met illustraties van de Wonderwolk situaties bij elkaar en maakte er vervolgens foto’s van – verrassend en aansprekend! Het boekje bevat ook een recept en (gespreks)tips. Het boekje is voor 1 euro te koop in onze webshop.

Waar komt Halloween vandaan?
Halloween is oorspronkelijk een Keltische traditie. De Kelten vierden op 31 oktober het feest ‘Samhain’, een variant op oudejaarsdag. Op 1 november eindigde voor hen het oogstseizoen en begon de winter en daarmee het nieuwe jaar. Om het nieuwe jaar in te gaan, nodigden ze goede geesten uit door bijvoorbeeld eten neer te leggen voor de deur. Ze geloofden dat, als de geesten iets te eten aantroffen, ze hen met rust zouden laten en hen zelfs zouden zegenen. Zij die geen eten aan de deur plaatsten, werden vervloekt. Kwade geesten werd geweerd door bijvoorbeeld angstaanjagende kostuums. 

Het feest van Samhain mengde zich in de 9e eeuw na de komst van zendelingen in Ierland en Groot-Brittannië met het christelijke Allerheiligen. De naam ‘Halloween’ is afgeleid van ‘All Hallows’ (‘Alle Heiligen’.). Allerheiligen wordt op 1 november gevierd en omvat de herdenking van de heiligen en martelaars. In Amerika is Halloween in de afgelopen 150 jaar erg populair geworden, met name door de grote stroom immigranten uit Ierland en Schotland die hun tradities meenamen. En vanuit Amerika stroomt het feest nu door naar Europa. Elk land heeft zich het feest ‘eigen gemaakt’ en aangevuld met eigen traditie en gewoonten.

Wat moeten we hier dan van vinden? Dat is best lastig. De één vindt dat de oorsprong van het feest met het stuk over de onderwereld te slecht is om het feest nu nog te vieren en de ander vindt dat het feest gewoon een feest is en niks echts meer betekent. En daar vind je, denk ik, het belangrijkste punt, namelijk vanuit welk oogpunt wil je het feest vieren? Welke betekenis geef je aan het feest.

In onze omgeving, Ede, kom je Halloween eigenlijk helemaal niet tegen. Misschien zie je wat pompoenen in de supermarkt of wat skeletjes in de Xenos. Maar actief gevierd wordt het hier niet. Wel horen we van veel van onze volgers dat Halloween bij hun wel degelijk speelt en dat ze hier moeite mee hebben. En dan vooral met de vraag: wil ik wel dat mijn kinderen hiermee in aanraking komen?

Mocht je met die vraag rondlopen dan is het enorm belangrijk om je meer in het feest te verdiepen. Waar komt het vandaag, wat houdt het in en wat willen de mensen in jouw omgeving met het feest bereiken? Bid. Vraag God om wijsheid. En probeer voor jezelf een standpunt te vormen. Wat vind jij er nou van? En wat wil je jouw kinderen meegeven?

Het is belangrijk dat je weet waarom je iets wel of niet goedkeurt, dan kan je het ook uitleggen aan je kinderen en kunnen zij het ook begrijpen.

Wij vinden het mooi om tijdens Halloween ook een tegengeluid te geven aan het duistere gedeelte van het feest. Jezus kwam om het licht te geven. Hoe mooi is het om dat uit te dragen. Komen er kinderen voor trick or treat dan kun je dus in plaats van het te verafschuwen ook gebruik maken van het moment om de kinderen iets van Gods liefde mee te geven.

Winkelen op categorie

Nieuw binnen

Aanbieding

Bestsellers