Op reis: Gods liefde delen in de zomer!

De zomerperiode staat weer voor de deur! Het is een beetje een cliché, maar wat gaat zo’n jaar ontzettend hard. Alweer zomer…  Heb je al een idee hoe jij de komende zomerweken inricht? Zie je er tegenop omdat de zomer altijd zo anders gaat of geniet je juist altijd van deze periode? We hopen het laatste en met name dat je samen met jouw peuters en kleuters kunt genieten van Gods liefde, door de schepping en de Bijbel heen. Een paar tips voor jou voor deze zomer!

Thema: Op reis 
‘Op reis’ is een herkenbaar thema voor peuters en kleuters. Misschien gaan ze deze zomer wel op reis naar een ander land of dagjes uit, bijvoorbeeld naar de dierentuin. Hoe ga je daar dan heen? Met de auto, de fiets of met het vliegtuig? En slaap je dan in een hotel of bij opa en oma op zolder? Leuk om te bespreken. En eigenlijk maak je elke dag wel een reis, toch? Ook al ga je alleen maar op de step naar de supermarkt om een pak vla te kopen…

Op reis met Abraham en Ruth
In de Bijbel staan de verhalen van Abraham en Ruth. Zij gingen ook op reis. Niet voor een dag of een week, maar ze gingen allebei wonen op een plek die ze helemaal niet kenden. Ontzettend spannend natuurlijk, maar ze waren er ook van overtuigd dat God met hen mee ging. Neem deze zomer eens de tijd om met de kinderen deze verhalen te lezen, bijvoorbeeld uit de Wonderwolk Peuterbijbel of uit een andere Bijbel die geschikt is. Of ga naar ons YouTube-kanaal waar de verhalen ook opstaan en praat samen over ‘op reis gaan met God’. Hij gaat altijd met je mee. Waar je ook heen gaat en wat je ook doet. 

Je kunt ook het verhaal van Abraham samen uitspelen. Je hebt dan een touw, een lange jas of sjaal, een stok en wat spullen nodig die Abraham meenam. Trek de jas aan en knoop een touw om je middel. Zoek buiten een mooie wandelstok en pak samen de spullen die Abraham meenam. Misschien een broodje, een appel, een boek… Zing samen het liedje ‘Abram, ga op reis’ van Zing in de Kring en loop rond. Kun je alles dragen? Heb je misschien anders een kameel bij je? Misschien wil iemand wel even kameel spelen en mag je op z’n rug. Veel plezier!

Knutsel maar raak
Waar peuters en kleuters ontzettend van kunnen genieten, is knutselen en kleuren. Het is daarnaast ook gewoon goed voor kinderen, want knutselen stimuleert de fijne motoriek en is een geweldige manier om de creativiteit en fantasie te ontwikkelen. Kinderen kunnen zo hun eigen ideeën tot leven brengen. Dus vul de voorraad knutselspullen aan met wat mooie viltstiften, vouwblaadjes, potloden, knijpers en ijsstokjes en laat de kinderen lekker hun gang gaan. Leuk om te doen: spaar dozen op. Veel kinderen zijn gek op knutselen met dozen. Dit worden auto’s, vliegtuigen, boten, tv’s of zelfs een dier. Of geef het zomerdoeboek van de Wonderwolk. Een lekker dik zomerdoeboek van 42 pagina’s vol puzzels, letter- en cijferopdrachten, kleurplaten, verhalen (Abraham en Ruth) en spelletjes. 


Geniet van de schepping
Niets is zo wonderlijk en prachtig als Gods schepping. Geniet in de zomer van de zon op je huid en van de frisheid van de regen die ongetwijfeld gaat vallen. Kijk samen naar de wolken en praat over de hemel, het huis van God, en over de dieren die je in de wolken ziet en die God zo bijzonder heeft gemaakt. Pluk samen bloemen die je vervolgens droogt onder een stapel boeken of met een bloemenpers. Leer kinderen over dankbaarheid – blij zijn met alles dat God geeft. Ook als het gaat regenen in de vakantie of als je een keer valt. Bespreek de goede dingen die elke dag gebeuren: het eten en drinken dat je hebt, een knuffel van papa, een mooie kleurplaat die goed gelukt is, een spelletje met mama… Elke dag heeft iets moois. 

Rust, reinheid…
De zomerperiode omvat veel weken en de kans bestaat dat de vakantie daarom onoverzichtelijk wordt voor peuters en kleuters. Ritme en structuur is nu eenmaal goed voor kinderen en veel kinderen verlangen naar overzicht in de dagen. Een manier om dit te kunnen doen, is een aftelkalender. Maak er zelf eentje of download er hier eentje van ons en geef deze cadeau aan ‘jouw’ peuters en kleuters.

Ook leuk: ‘Word een Bijbelheld!’ Je krijgt zes kleurplaten met een Bijbeltekst om uit het hoofd te leren. Kleur elke week een kleurplaat en leer de tekst uit je hoofd. Week voorbij? Kleur dan en stukje van de held in op de heldenkaart. Zo zie je ook hoelang de vakantie nog duurt… Met de code ‘Zomer De Herberg’ betaal je tot 1 september geen 2 euro maar slechts 1 euro voor ‘Word een Bijbelheld’. 

Tot slot willen we je graag voor deze zomer de zegen meegeven uit Numeri: ‘Moge de Heer u zegenen en u beschermen, moge de Heer het licht van zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn, moge de Heer u zijn gelaat toewenden en u vrede geven.’

Een gezegende zomer!