De vrede van God voor jouw kind

De vrede van God voor jouw kind

Ook al vind ik mijn kinderen de liefste schatten van de wereld, ik zou ze niet zo snel beschrijven als vredig. Bij vrede denk ik aan rust en harmonie; in liefde met elkaar omgaan. Bij mijn kinderen denk ik eerder aan onstuimig, druk, energiek, overal en nergens, onderzoekend… Ze kunnen zich op momenten voorbeeldig gedragen, maar ze vechten ook, ze schreeuwen, gebruiken hun gillende stemmetjes om de kleinste dingen duidelijk te maken, onderbreken constant ieder moment van rust of gesprek van een ander en laten LETTERLIJK een spoor van rommel achter. Oké, zelf ben ik ook aan best veel van deze dingen schuldig. Vooral in deze lock-down tijd lijkt niets aan ons huis dus vredig te zijn en toch ervaar ik (vaak) de vrede van God in mijn hart en in ons leven.

God roept ons op om ons leven door Zijn Geest te laten leiden. En één van de vruchten van Zijn Geest is vrede. (gal 5:22-25).

Hoe leren we onze kinderen (en onszelf) te leven vanuit De Geest die Vrede geeft?

Een Geest van vrede overstijgt alle chaos van ieder moment. Dit betekent niet dat je nu je hippie sokken aan moet trekken en een zen-achtig, mediterend, zwevend bestaan moet gaan leven, maar dat je je geborgen en veilig mag voelen ondanks je omstandigheden. Dit gevoel van vrede kunnen we ervaren dankzij Gods ultieme beloften waar de Bijbel vol mee staat. Om je kind vrede te laten ervaren, mag jij hem Gods beloften gaan laten zien.

3 geweldige beloften van God om aan je kind te leren zijn:

1. God houdt van mij

Iedere dag weer komt de zon op, worden we wakker en zien we de geweldige schepping van God. Vertel je kind hoe wonderlijk God hem heeft gemaakt, met zijn tien vingers en tien teentjes.
Lees met je kind het scheppingsverhaal. God maakte de mens en wilde niet dat hij alleen was. Hij schiep de mens naar zijn beeld.
Vertel hoe Jezus de kinderen zegende in de Bijbel.
Beeld de liefde van God uit. Liefde van God kan je uitbeelden door je eigen liefde voor je kind te uiten. Maar wist je dat je met scheerschuim ook iets heel moois van Gods liefde kan laten zien? Als je een bus scheerschuim hebt, zie je niet hoeveel schuim er in zit. Zo is het ook met Gods liefde. Hij houdt ontzettend veel van jou, maar dat zie je niet als je in de spiegel kijkt. Spuit je de bus scheerschuim leeg, dan zie je dat het schuim gaat groeien en over een heel groot oppervlak verspreid. Het is veel groter dan de bus zelf! Gods liefde voor ons is als het schuim, we zien het niet altijd, maar als we met God gaan wandelen zullen we zien hoe groot Zijn liefde is.
Zing liedjes over hoeveel God van je houdt. Bijvoorbeeld “Jij bent zo mooi” van Adriëlle Schouten.
Leer een tekst uit de Bijbel uit je hoofd. Bijvoorbeeld Kol 3:12 God heeft jou uitgekozen, Hij houdt van jou.

2. God is trouw

Lees over Abraham en Sarah en Gods belofte door de sterren. 
Leer een tekst uit de Bijbel uit je hoofd. Bijvoorbeeld Rom 8:38 Ik weet zeker dat niets mij bij God vandaan kan halen.
Zing samen het lied “God is altijd heel dichtbij”.

3. God zorgt voor mij

Lees over de ark van Noach of over Esther.
Beeld het verhaal over de storm op het meer uit. Neem een bak met water een speelgoedbootje en laat een storm door het water door samen aan de bak te schudden. Hoe spannend zou het zijn als je nu in die boot zit? Maar God zorgde voor de mensen, hij kan zelfs een storm laten zakken.
Leer een tekst uit de Bijbel uit je hoofd. Bijvoorbeeld Psalm 56:4 Als ik bang ben, dan vertrouw ik op U.
Kijk met je kind in de spiegel. Wauw! Wat heeft God hem mooi gemaakt. Hij heeft ervoor gezorgd dat jullie harten kloppen en dat jullie haar groeit.
Zing samen het lied “Mijn God is zo groot.”

Jezus sprak, vlak voordat Hij zou gaan sterven: ‘Ik laat jullie mijn vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.’ Leven zonder Zijn vrede is dus eigenlijk het cadeau van God laten liggen. Pak jij Gods cadeau met je kind uit?

Samen op ontdekkingsreis

Wil jij graag meer leren over de geloofsontwikkeling van baby’s en nog meer tips hierover lezen? Lees dan het boek Samen op ontdekkingsreisMet je kind God steeds beter leren kennen. Een fantastisch boek voor ouders vol praktische tips en bemoedigende woorden.

Aisha Meel, oprichtster van de Wonderwolk.
Moeder van 3 prachtige kids (Livia (7), Joëlle (5) en Timeon (4)), creatieveling met een doctoraat in de Medische wetenschappen (waar ze niks meer mee doet), maar vooral vurig verlangend naar Gods liefde en nabijheid. Haar wens is om zoveel mogelijk kinderen en ouders dichterbij God te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *